Hangisini çiğ, hangisini pişirerek yiyelim?
Kimi gıdalar pişirildiğinde, örneğin domates gibi besin değeri artıyor, kiminin de besin değeri açısından çiğ yenmesi sağlıklı oluyor.
Yapraklı sebzeleri, çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli. Örneğin brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulur.
Lahanagilleri pişirmeyin! Lahana, karnabahar ve brüksel lahanası folik asit, C vitamini ve betakaroten açısından son derece zengindir. Pişirilince besin değerlerinin büyük kısmını kaybederler.
Kabak az pişmeli. Orta boy bir kabak çiğ ya da az pişmiş yenirse, yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının yüzde 50’sini karşılar.
Genellikle çiğ yediğimiz havuç, içindeki beta karoten seviyesi arttığından pişirilerek yenmeli.
Maydanozu, biberi çiğ yiyin. Zengin birer C vitamini deposu olduklarından çiğ yemelisiniz. Eğer biber çiğken midenize dokunuyorsa buharda pişirebilirsiniz. Ancak bu yöntemle C vitamininin kaybolmasını önlersiniz.
Pancarı mutlaka pişirin. Çiğ pancarda bulunan bir madde B1 vitamini alımını önlediğinden, bu madde yüksek ısıya maruz bırakıldığında etkisini kaybediyor. Salatada bile kullanacaksanız pancarı haşlayın.
Patlıcan ve patates iyi pişmeli. İkisi de sinir sisteminin düzenli çalışmasını engelleyen bazı toksik maddeler içeriyorlar. Ancak iyi pişirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale geliyorlar.
Yumurta çok pişmesin. Yumurta haşlarken ne az ne de çok pişirmeli. Sarısının etrafı yeşillenmeden haşlanırsa, vitaminlerini kaybetmemiş ve zararlı bakterilerden de arınmış olur.
Kemiksiz etler yüksek ateşte ve kısa sürede pişirilmeli. Tavuk but orta ateşte, fırında tavuk göğüs eti uzun süre pişirilmeli. Balığı haşlama ve buğulama olarak veya ızgarada hazırlamanızda fayda var.